Zondag 16 juli: Finaledag!

De dag begint al vroeg, want we hebben vandaag maar liefst 44(!) finales op het programma staan. Zodoende mogen de “gelukkigen” al om 9:00 uur in de ochtend aantreden. Er zijn spelers bij die zich hebben geplaatst voor meerdere finales en Mats Bredschneijder is één van hen die zelfs in 3 finales staat!

Meteen in de ochtend zijn er, met name bij de jongere spelers al wat lange partijen. Meike Smit en Yara Kessens staan ruim 2,5 uur op de baan voor hun wedstrijd in de dames enkel D en ook de GD5 op baan 2 tussen Anika en Aron Ouwejan en Ferran Stijsiger en Bente Klerk klokt ongeveer dezelfde tijd. Gelukkig hebben we later op de dag weer wat ruimte in het programma waardoor de wedstrijden in de open categorieën, enkele uitzonderingen daargelaten, redelijk op schema verlopen. Hoe anders is het bij het ranglijsttoernooi…….

Om 11:30 betreden Chayenne Ewijk en Nina Kruijer het centercourt. Hoewel de eerste set niet heel snel gaat, verwacht dan nog niemand dat deze partij uiteindelijk meer dan 3 uur zal gaan duren. De tweede set gaat met 7-5 naar Nina en vlak daarna beginnen de eerste spatjes te vallen. Het is te weinig om het echt regen te noemen, maar te veel om de baan echt goed bespeelbaar te houden. Meerdere malen volgt er overleg tussen de scheidsrechter op de baan en hoofdscheidsrechter langs de kant en uiteindelijk wordt de wedstrijd op 6-5 in de derde set gestaakt vanwege de gladheid van het centercourt. Jasper Smit en Bart de Gier, die om 13:30 zouden beginnen aan hun finale in het ranglijsttoernooi, zitten dan al ruim anderhalf uur te wachten in de kantine. Nadat het een half uurtje bijna droog is geweest betreden de dames weer de baan en serveert Chayenne de wedstrijd uit (6-4 5-7 7-5).

Op het moment dat de heren staan in te spelen zijn we in de open categorieën al  bij de laatste speelronde aangekomen. Alleen de wedstrijden van 16:00 uur moeten nog gespeeld worden en daarna zijn alle finales afgerond, behalve die ene. Bart de Gier moet immers ná zijn enkel ook nog een dubbel spelen! Zijn tegenstanders zijn al op het park op het moment dat de enkel nog moet beginnen. Dat wordt dus even wachten. Met geen enkele behoefte om het schema van het ranglijsttoernooi nog enigszins vlot te trekken belanden de heren in de eerste set in een tie-break. Even lijkt het erop alsof Jasper daarna snel op de overwinning afstevent, maar niets is minder waar. Met een 7-6 5-3 voorsprong heeft hij de mogelijkheid de wedstrijd uit te serveren, maar Bart komt terug en wint de tweede set eveneens na een tie-break. De derde set gaat dan redelijk snel naar Bart en dat betekent dat Bart nu voor de vijfde(!) keer zijn naam mag bijschrijven op de wisselbokaal van het BoekweitOlie Tennistoernooi.

Aangezien de rest van de wedstrijden al lange tijd afgelopen zijn, is er tussen de herenenkel en herendubbel finale een korte prijsuitreiking. Daarna is er voor de liefhebber nog de herendubbelfinale als toetje.

De spelers van de HD**** hebben uren gewacht om uiteindelijk rond 20:00 uur de baan te betreden. Helaas gooit ook nu de (mot)regen weer roet in het eten. Het centercourt wordt al snel te glad om op te spelen en omdat de spelers de dag allemaal al wel lang genoeg vinden duren, wijken ze uit naar baan 2, die nog wel bespeelbaar is. De druppels blijven echter vallen, met als gevolg een tweede verplaatsing naar baan 5. Het trouwe publiek achtervolgt met paraplu en al de wedstrijd op de verschillende banen totdat deze uiteindelijk op baan 3 vervolgd zal worden. Nadat Bart de Gier en Paul Monteban de eerste set hebben gewonnen met 7-5, lijkt het er even op dat ook déze partij in een derde set zou kunnen belanden als de tweede set gelijk op blijft gaan. Dan weten Bart en Paul toch de beslissende break te maken en stappen zij om 21:30(!) als winnaars van de baan. Dit was met recht een lange finale-dag. De dag waarop de laatste wedstrijd op maarliefst 4 verschillende banen werd gespeeld, zal ons nog lang bijblijven.

Naast de spelers willen we ook iedereen die deze week zijn steentje heeft bijgedragen aan de organisatie van harte bedanken! Volgend jaar bestaat het BoekweitOlie Tennistoernooi 40 jaar! We hopen jullie bij deze jubileum-editie allemaal weer terug te zien!