Historie

1930

Heel, heel lang geleden, in 1930, toen mensen nog geballoteerd werden als lid en in witte sportkleding moesten spelen, gingen er stemmen op in Hoorn om een tennistoernooi te organiseren. In Hoorn is het dan druk geworden met tennisverenigingen.

Naast de HLTV Juliana uit 1911, zijn ook de tennisclubs Toss (1927), Vol Moed (1928) en Wimbledon (1929) ontstaan. De leden willen zich meten met de leden van de andere clubs. Juliana neemt als oudste vereniging het initiatief en drie personen, Mevrouw Ilse de Ruter de Wildt, Dick Buiskool en een heer S. Thomas, vormen in 1931 de wedstrijdleiding van ‘de Hoornse Kampioenschappen’. Alleen leden van de Hoornse verenigingen mochten meedoen. Het toernooi dat in drie weekeindes in september wordt gehouden, is meteen een succes en mejuffrouw Bouvy en de heer Hartman werden de eerste kampioenen. Sindsdien is het toernooi alleen in 1945 en 1952 niet verspeeld.

Vol moed

Vol Moed sneuvelt in de jaren 30, en ook Toss (1961) en Wimbledon (1963) worden opgeheven. De Hoornse kampioenschappen worden in feite een Juliana clubkampioenschap. In 1953 had het toernooi zich eenmalig opengesteld voor de enige andere vereniging in West-Friesland, ETC Enkhuizen. Het was blijkbaar geen succes want een jaar later was het alweer gedaan. In 1966 doet een jeugdlid van ETC, Guy Luder, weer mee aan het jeugdtoernooi. Een langzaam begin van een ‘open toernooi’.

Als in 1971 en 1972 het eerste team van Juliana (met onder meer de huidige leden Anneke Huesmann en Onno Noordegraaf) acht van de tien prijzen kaapt, wordt de kreet om meer tegenstand steeds luider. In 1973 worden de ‘Open Hoornse Kampioenschappen op proef gespeeld. Meteen grijpen spelers van buiten de club hun kans. Carla Kroone uit Schagen en Eric Rooker uit Enkhuizen winnen meteen de eerste prijzen. In 1974 wordt het toernooi echt open en is verdwijnt de suprematie van Juliana in het toernooi voor lange tijd.

Om de leden tegemoet te komen wordt in 1975 besloten een clubkampioenschap in te voeren. Deze clubkampioenschappen blijven in september; de ‘Open Hoornse’ zoals het toernooi in de volksmond is gaan heten, verhuist naar de maand juli.

45 (!) jaar Boekweit | Olie Tennistoernooi

In 1978 strikt de sponsorcommissie van de Open Hoornse het makelaarskantoor Boekweit & Olie als hoofdsponsor. Om die sponsor meer naamsbekendheid te gunnen, wordt vanaf 1979 de toernooinaam veranderd in Boekweit & Olie tennistoernooi. Als Olie en Boekweit zich verzelfstandigen, wordt de toernooinaam gewijzigd in Boekweit. Maar in 2009 gaan de makelaars en taxateurs weer samen en wordt de naam uit 1978 in ere hersteld: Boekweit | Olie Tennistoernooi.

Inmiddels is het toernooi gegroeid van 28 deelnemers (1931) naar 700 (1986) en weer terug naar dik 400 in deze eeuw. Van een veredeld clubtoernooi tot 1973, werd het een sterk regionaal toernooi tot 1978. In 1979 wordt het toernooi een A-toernooi, inmiddels is het een nationaal toptoernooi met vier sterren.

Vanaf 1979 tot heden hebben vele nationale en internationale tennistoppers aan het Boekweit | Olie tennistoernooi meegedaan. Bij de heren bekende buitenlandse toppers als Sergio Campos, Hernando Aguirre, Enrico Piperno en Carl Limberger en de nationale toppers Glen Schaap, Menno Oosting, Paul Haarhuis, Ralph Kok, Marcel Reuter, Raemon Sluiter, Botic van de Zandschulp, Igor Sijsling, Alec Deckers en onze spelers uit de regio Vincent van Gelderen, Jasper Smit, Michel Koning en Bart de Gier. Bij de dames onder anderen de nationale toppers Tine Zwaan, Marianne van de Torre, Simone Schilder, Brenda Schultz, Hanneke Ketelaars, Nicole Thijsen, Olga Kalyuzhnaya, Daniëlle Harmsen, Chayenne Ewijk en Marrit Boonstra.

In 2011 vierde HLTV Juliana haar honderd jarig bestaan en was het precies tachtig jaar geleden dat het Boekweit | Olie Tennistoernooi als Hoornse Kampioenschappen voor het eerst werd georganiseerd.

In 2020 moest het Boekweit | Olie Tennistoernooi vanwege de Corona geannuleerd worden. Gelukkig kon het toernooi in 2021, ondanks de aanwezigheid van Corona, maar onder zware restricties, toch plaatsvinden. Ook in 2022 kon het Boekweit Olie Tennistoernooi “gewoon” gespeeld worden. De winnaars van 2022 zijn bij de heren Brian Bozemoj en bij de dames Quirine Lemoine.

Winnaar bij de heren Brian Bozemoj
Winnares bij de dames Quirine Lemoine

Het is nu 2023 en het Boekweit | Olie Tennistoernooi kent nu haar 44ste editie. en het belooft een uitstekend toernooi te worden.