Toernooiblog 2021

Maandag 19 juli 2021

De toernooidirecteur was blij dat Alec Deckers niet naar Amersfoort ging. Nu schrijft hij hem bij als winnaar van het Boekweit Olie Tennis Toernooi

Vincent Schot Gisteren om 19:57HOORN

Alec Deckers gaat de boeken in als de winnaar van de 42e editie van het Boekweit Olie Tennis Toernooi. In de finale had hij genoeg aan één gewonnen set. Amper onderweg in de tweede set gaf Boy Westerhof op.

Het nationaal ranglijst toernooi op de banen van HLTV Juliana heeft al jaren last van het explosief toegenomen aantal proftoernooien. Vaak kiezen spelers die in Hoorn een hoofdrol kunnen vertolken op het met vier sterren gewaardeerde Boekweit liever voor een bijrol in een hoger aangeschreven proftoernooi waar er punten voor de wereldranglijst op het spel staan.

Daags voordat het Boekweit van start ging, sprak toernooidirecteur Onno Noordegraaf nog zijn vrees uit dat dit ook zou gelden voor Alec Deckers. De 21-jarige zoon van Wimbledon-kampioen Richard Krajicek, immers schreef zich ook in voor een Future in Amersfoort. Had hij zich daar door de kwalificatie geslagen dan was Noordegraaf hem kwijt geweest. Deze week bleek waarom hij blij was dat Deckers hierin niet slaagde.

Alec Deckers is de winnaar geworden van het 42e Boekweit. Vanaf de zijkant van het terras kijkt vader Richard Krajicek toe vanaf rij één.© Foto Martin de Haan

Maandag 19 juli 2021

DECKERS EN LIAUW-A-FONG PAKKEN WINST OP BOEKWEIT/OLIE TENNISTOERNOOI

Door Paul van der Molen op Maandag 19 juli 2021, 6:49 uur  setliauwfong112 Bron: XYTO Media

HOORN – Op een zonovergoten “De Blauwe Berg” van HLTV Juliana zijn Alec Deckers en Noa Liauw-A-Fong de winnaars geworden van het Boekweit/Olie Tennistoernooi. Deckers won in de finale van het herenenkelspel van de ervaren Boy Westerhof terwijl in de damesfinale Liauw-A-Fong na een lange driesetter te sterk was voor regionale favoriet Madelief Hageman.

De finales waren het slotstuk van een geslaagde week tennis op “De Blauwe Berg”. Met name de damesfinale was een kraker van jewelste die ruim drie uur zou duren. De 18-jarige Hageman, afkomstig uit Twisk, had zich deze week laten gelden. De als 8e geplaatste Noord-Hollandse versloeg op weg naar de finale ondermeer de als 1e geplaatste Merel Hoedt en de nummer vijf op de plaatsingslijst Anouk Koevermans. De Schiedamse Noa Liauw-A-Fong (2) had een dag eerder nog indruk gemaakt door door Nina Kruijer binnen een uur van de baan te slaan (6-1, 6-0).

De 21-jarige Liauw-A-Fong was weliswaar licht favoriet, maar had zeker in de openingsfase moeite met de harde slagenwisselingen van Hageman en stond binnen mum van tijd met 1-5 achter. De Schiedamse kreeg echter weer controle over haar sterke forehand, kwam keihard terug en won de set zelfs met 7-5. In de tweede set leek de winst dichtbij toen Liauw-A-Fong op voorsprong kwam, maar nu was het Hageman die zich terug knokte en de tweede set met 4-6 wist te pakken. De derde en beslissende set werd vervolgens beslist toen Liauw-A-Fong de vijfde en zesde game wist te pakken. De voorsprong gaf ze niet meer weg en na het beslissende punt (6-4) gingen de armen de lucht in bij de gelukkige Liauw-A-Fong. “Door corona en blessures waren de laatste twee jaar niet de gelukkigste uit mijn carrière, maar ik voel dat ik nu weer vooruit kan kijken. Deze zege geeft heel veel vertrouwen voor de toekomst.”

Zo lang als de damesfinale duurde, zo snel ging het in het herenenkelspel alwaar de ervaren Boy Westerhof helaas moest opgeven tegen Alec Deckers. Deckers, de 21-jarige zoon van voormalig Wimbledon kampioen Richard Krajicek, had zich de hele week laten gelden in Hoorn en verloor tot de finale geen set. De als achtste geplaatste Deckers wist op zaterdag ook nog eens de nummer één van de plaatsingslijst, Guy den Heijer, te verslaan. Ook tegenstander Boy Westerhof kende een sterk toernooi. De 35-jarige Drent kreeg van de organisatie een wildcard en maakte die waar door o.a. meervoudig winnaar Jasper Smit en de verliezend finalist van vorig jaar, Alban Meuffels, te kloppen. Deckers won de eerste set met 7-5, maar veel deden beide heren niet voor elkaar onder. Een spannend vervolg leek er in te zitten tot Westerhof na de eerste game van de tweede set wegens een blessure de handdoek gooide.

Zaterdag 17 juli 2021

MADELIEF HAGEMAN HOUDT REGIONALE EER HOOG IN HOORN. HERENFINALE GAAT TUSSEN DECKERS EN WESTERHOF

Door Paul van der Molen op Zaterdag 17 juli 2021, 23:01 uur  finaledeckershagemanSportBron: XYTO MediaHOORN – Madelief Hageman heeft haar uitstekende vorm van deze week nog maar eens bevestigd door de finale van het Boekweit/Olie Tennis Toernooi te bereiken. De 18-jarige tennisster uit Twisk, die vrijdag al wist af te rekenen met de als 1e geplaatste Merel Hoedt, wist in de halve finale ook de als vijfde geplaatste Anouk Koevermans terug te wijzen.

Op “De Blauwe Berg”, het mooie complex van HLTV Juliana in Hoorn wist Hageman, als achtste geplaatst, onder zeer zonnige omstandigheden het hoofd koel te houden. Dat was genoeg om Koevermans van zich af te houden. Na een aantal dubbele fouten in de eerste set ging die vooral tegen zichzelf spelen waar Hageman geconcentreerd en stabiel bleek en met 6-3, 6-3 zegevierde.

Hageman mag het in de finale opnemen tegen de als tweede geplaatste Noa Liauw-A-Fong. Die was eerder op de dag binnen een uur klaar met Nina Kruijer. De tegenwoordig in Alkmaar wonende ex-prof kwam geen moment in haar spel en ging kansloos ten onder tegen de solide spelende Liauw-A-Fong (6-1,6-0).

De herenfinale gaat zondag tussen Alex Deckers en Boy Westerhof. De 21-jarige Deckers, bekend als de zoon van voormalig Wimbledon-kampioen Richard Krajicek, maar spelend onder de naam van zijn moeder Daphne Deckers, is als achtste geplaatst in Hoorn. In de halve finale rekende hij af met de nummer één van de plaatsingslijst Guy den Heijer. Die kreeg geen grip op de harde slagen van Deckers en ging met 6-4, 7-6 onderuit. Deckers treft in de finale de ervaren Boy Westerhof (35). Deze rekende af met Alban Meuffels, verleden jaar nog verliezend finalist tegen Igor Sijsling. Westerhof wist het duel in twee sets te klaren (6-2, 6-4)

De finale in het damesenkel begint morgen om 11.30 uur op “De Blauwe Berg” De herenfinale zal rond 13.30 uur aanvangen.

Maandag 12 juli 2021

Gezellige drukte.

Op maandag 12 juli begonnen om 12.00 uur de kwalificatiewedstrijden bij de heren. Voor de start van de kwalificatie had Bart de Gier met zijn grote groep “pupillen” al ruim anderhalf uur training achter de rug.
Lange (ruim drie uur of korte (binnen een uur) potjes, het was gewoon gezellig op het park en allemaal zeer ontspannen.
Ook in de avond zat sfeer er goed in met vele leuke en spannende wedstrijden. Zo wonnen op het centercourt in de HD 6 35+ na een spannende en enerverende wedstrijd en na ruim 2 uur tennis van de Stef Griffioen en Biem van Leeuwen uit De Rijp. Deze dubbel werd opgevolgd door een prima en ook hier spannende damesdubbel tussen Yara Kessens en Mette van Dam en het koppel Eline Koopman en Shanna Ben-hur. Yara en Mette wonnen uiteindelijk net voor middennacht (6-1, 5-7, 10-7)

Goed vertoeven op het Boekweit Olie tennistoernooi

Op zondag werden vanaf 15.00 uur de eerste wedstrijden gespeeld. Een uur voor de start was het nog druilerig echter vanaf de eerste klap brak de zon door, zowel voor de speler als voor het toernooi zelf. Allen hadden sinds september 2020 geen officiële wedstrijd meer gespeeld. Het werd gezellig en genieten op het tennispark van HLTV Juliana.
De wedstrijdleiding was zelf druk bezig met het verzamelen van de inschrijvingen per e-mail voor het kwalificatie toernooi voor de heren en voor de dames. Het resultaat mocht er zijn: 31 deelnemers bij de heren en 24 deelnemers bij de dames.

zondag 11 juli 2021

Goed deelnemersveld bij het Boekweit Olie Tennistoernooi 2021

HOORN – Na een lange tijd van onzekerheid start op zondag 11 juli 2021 op de tennisbanen van HLTV Juliana op de Blauwe Berg te Hoorn de 42e editie van het Boekweit Olie Tennistoernooi. Een 4-sterren Nationaal Ranglijst Tennistoernooi, zowel bij de heren als bij de dames. Het Nationaal Ranglijst Tennistoernooi behoort tot één van de sterkere toernooien in Nederland en vanaf dit jaar valt het 4-sterren Nationaal Ranglijst Tennistoernooi onder “KNLTB Toptennis”.

Tegelijkertijd worden in het Open toernooi in de speelsterktecategorieën 2, 3, 4, 5, 6, 7-15+, 8-17+, 9-17+, 6-35+ en 7-35+ in zowel het heren- en damesenkelspel als het heren- , dames- en gemengd dubbelspel gespeeld.

RANGLIJSTTOERNOOI

Guy den Heijer

Bij het heren enkelspel HE**** mogen we spreken van een goed en sterk veld met alle 22 direct geaccepteerde spelers bij de eerste 60 van Nederland. Guy den Heijer met een 9e plaats op de Nationale Ranglijst staat als 1e geplaatst op de acceptatie lijst. Ook “Good Old” Bart de Gier, vijfvoudig winnaar van het Boekweit Olie Tennistoernooi (2007, 2009, 2010, 2012 en 2017) Jasper Smit, tweevoudig winnaar (2011 en 2013) zijn op de acceptatie lijst te vinden.

Ook bij het dames enkelspel DE**** mogen we spreken van een goed veld. Merel Hoedt staat met een 16e plaats op de Nationale Ranglijst als 1e geplaatst op de acceptatie lijst.

In de breedte hebben we zowel bij de heren als bij de dames een sterk veld. Via het geven van wildcards hoopt de toernooileiding het heren- en het damesveld verder te versterken.

OPEN RUBRIEKEN 2, 3, 4, 5, 6, 7 15+, 8 17+, 9 17+, 6 35+ en 7 35+

235 spelers & speelsters hebben zich ingeschreven voor de 2, 3, 4, 5, 6, 7-15+, 8-17+, 9-17+, 6-35+ en 7-35+ rubrieken. De deelname in de Open rubrieken is meevallend gezien de huidige situatie. Het niveau in de rubrieken 2 & 3 is vrij hoog.

HET TOERNOOI

Het toernooi begint op zondagmiddag 11 juli met wedstrijden uit de 2- t/m 9-rubrieken. Op maandag 12 juli worden vanaf 10.00 uur de kwalificaties voor de HE**** en op dinsdag 13 juli vanaf 10.00 uur de kwalificaties voor de DE**** gespeeld. Spelers kunnen zich voor zowel de HE-kwalificatie als de DE-kwalificatie tot zondag 11 juli 2021 19:00 uur per e-mail boekweitolietennis@gmail.com inschrijven. 

Op woensdag 14 juli wordt om 10.00 uur gestart met de eerste ronde partijen van het hoofdschema van de HE**** en de DE****. De finales van alle onderdelen zijn op zondag 18 juli vanaf 09.00 uur.

Vrijdag 9 juli 2021

EERSTE NRT **** IN REEKS VAN VIJF VAN START BIJ H.L.T.V. JULIANA

Vanaf dit jaar vallen de Nationale Ranglijsttoernooien (NRT) met vier sterren onder KNLTB Toptennis.

Deze zomer zal een reeks van vijf van dit soort toernooien plaatsvinden. Het Boekweit | Olie Tennistoernooi in Hoorn trapt af. Waarna de 65ste Open Leidse Kampioenschappen bij T.C. Roomburg, de Reo NRT**** Open 2021 bij R.E.O., de Hyde Park NRT 2021 bij TV Hoofddorp en de Zorgfactory Dr. Van Leeuwentoernooi NRT**** 2021 bij L.T.C. Emmen volgen.

Op de banen van H.L.T.V. Juliana kunnen de deelnemers van de categorie 2 t/m 8 naast hun eigen wedstrijden genieten van gratis toptennis van het NRT ****.

Merel Hoedt

Guy den Heijer (foto), Niels Lootsma, Boy Westerhof en Michiel de Krom zijn de hoogstgeplaatste spelers die strijden om de opvolger te worden van Igor Sijsling. De Amsterdammer was in 2019 de laatste winnaar in het mannenenkelspel. Andere bekende winnaars zijn Botic van de Zandschulp (2016) en Raemon Sluiter (1996).

In het vrouwenenkelspel schreef Marrit Boonstra het evenement zowel in 2018 als in 2019 op haar naam. Merel Hoedt, Noa Liauw, Diana Chehoudi en Perla Nieuwboer zullen graag in haar voetsporen treden.

Het hoofdtoernooi van de 42ste editie start woensdag 14 juli. Maandag 12 juli start eerste het kwalificatietoernooi.