Toernooiblog 2022

Finaledag zondag 17 juli 2022

Toernooiwinnaar Brian Bozemoj tijdens zijn finalepartij tegen Lodewijk Weststrate.© Foto Martin de Haan

Hij kwam, zag en overwon. Brian Bozemoj, de grote onbekende, is de beste tennisser bij Boekweit

Cas Broxterman

Zondag 17 juli 2022 om 19:00

HOORN

Hij kwam binnen op het Boekweit Olie Tennistoernooi als de grote onbekende. Brian Bozemoj (18) kwam, zag en overwon. Dat had de tennisser uit Zuid-Holland zelf ook niet per se verwacht.

Marjolein Verberne is al zo’n vijftien jaar toernooileider van het Boekweit Olie Tennistoernooi. Voor haar niks nieuws onder de zon. De afgelopen dagen waren zoals vanouds. ,,Misschien dat wij relaxt overkomen”, verklaart ze de gemoedelijke sfeer. Ze glimlacht. Er is weinig gedoe geweest. Organisatorisch waren er amper verrassingen.

Nee, dan het sportieve gedeelte. De grootste surprise van het tennistoernooi in Hoorn staat namelijk binnen de lijnen. Brian Bozemoj doet daar voor de eerste keer mee op het hoogste niveau van de heren enkel. ,,Ik heb hem hier nog nooit zien spelen, maar hij doet het erg goed”, vertelt Verberne nog voordat de finale is begonnen. In de eindstrijd verslaat Bozemoj zijn provinciegenoot Lodewijk Weststrate. De beker gaat mee naar Zuid-Holland.

Voor het publiek dat naar sportcomplex De Blauwe Berg is gekomen, is het tijdens de finale vanaf minuut één genieten. De twee tennissers geven elkaar geen centimeter. Het is snel duidelijk dat beide tennissers vol voor de winst gaan. Bozemoj slaat uit frustratie de bal tegen het achternet als hij het niet eens is met een arbitrale beslissing. Een punt later slaat Weststraten hard op het net als hij een kort balletje van zijn tegenstander niet naar de overkant weet te brengen. Kort daarna herpakken ze zich weer en blijft de eerste set tot het laatst spannend. Bozemoj pakt de spectaculaire tie break nota bene met 17-15.

Beleving

,,Een heel stressvolle set”, zegt hij na afloop. ,,Maar ook wel weer lekker. Het publiek deed echt mee. Doordat veel mensen klappen of juichen, is de beleving voor jou als tennisser ook groter.”

Na de 6-3 overwinning voor Weststrate in de tweede set staan de tennissers al twee uur en een kwartier op de baan. Het komt aan op scherpte: wie kan het best met de vermoeidheid omgaan? Al snel neemt Bozemoj het heft stevig in handen. Het gaat van 4-1 naar 4-2, naar 5-2, 5-3 en 6-3. De buit is binnen.

,,Voor mij was de insteek eigenlijk dat ik de eerste ronde zou winnen. Dat lukte. Daarna zou ik wel verder kijken. Ik was van tevoren niet geplaatst, dus dan behoor je niet per se tot de favorieten. Maar het heeft lekker uitgepakt”, stelt Bozemoj.

Bozemoj is een ambitieuze tennisser die, sinds hij vorig jaar zijn havodiploma haalde, volop bezig is van tennis zijn werk te maken. Op zijn website omschrijft hij de droom om grand slams te winnen. Vlieguren maken is voor hem in deze fase van zijn carrière het belangrijkst. Zodoende kwam hij ook in Hoorn terecht, waar hij van tevoren eigenlijk niemand kende. Gedurende het toernooi kwamen er steeds vaker mensen naar hem toe om een complimentje uit te delen.

Macht

Na ruim drie uur stappen de tennissers van de baan. Bozemoj heeft er een stuk langer over moeten doen om Weststraten op de knieën te krijgen dan zijn voorganger Quirine Lemoine. Zij toont bij de dames enkel haar macht door Dilara Okur met tweemaal 6-1 naar huis te sturen.

Quirine Lemoine, de beste bij de vrouwen.© Foto Martin de Haan

Toernooileider Verberne ziet het geheel met tevredenheid aan. Met name tijdens de finale van de heren enkel stroomt het terras van HLTV Juliana vol. De zon schijnt, er wordt aantrekkelijk tennis gespeeld. De 43e editie van het Boekweit Tennistoernooi blijkt mede daardoor een succes.

Zaterdag 16 juli 2022

Jarige Dax Donders viert dat wel een keer als hij niet hoeft te tennissen, hij is in Hoorn met maar één doel en dat is het Boekweit-toernooi winnen

Dax Donders speelt een ’tweener’ (bal tussen de benen) en zou deze rally ook winnen.© Foto Marcel Rob

Robert Berkeley

Zaterdag 16 juli 2022 om 09:22

HOORN

Na sterke optredens op internationale toernooien nadert Dax Donders de top duizend op de wereldranglijst. Hij vierde donderdag zijn 22e verjaardag met een overtuigende overwinning in zijn eerste partij op het Boekweit Olie toernooi. Ook vrijdag won hij en wat de Noord-Hollandse tennisser betreft blijft het daar niet bij: „Ik kom hier om dit toernooi te winnen.”

Bij zijn eerste optreden op het tennispark van Juliana in Hoorn oogt Donders zeer ontspannen. Dat het uitloopt en hij en tegenstander Aloys van Baal bijna twee uur in de kantine zitten te wachten voordat ze de baan op mogen, brengt hem niet van zijn stuk. En ook tijdens de wedstrijd (6-3, 6-1 winst) maakt de nummer twee van de plaatsingslijst in het nationale ranglijsttoernooi zich geen moment druk. Dat heeft twee redenen, vertelt de man uit Bergen na afloop. „Ik ken Aloys goed, we trainen samen in Doorn. Daardoor ben ik in zo’n partij misschien iets te soft, ga ik niet echt oorlog maken. Maar het ging ook gewoon lekker, ik speel met veel zelfvertrouwen.”

Dat vertrouwen deed Donders de voorbije weken op in de ITF-toernooien in Alkmaar, Den Haag en het Belgische Duffel. Overal kwam hij een ronde verder en in de twee Nederlandse toernooien verloor hij beide keren van de Spanjaard Daniel Rincon, die ook beide toernooien won. Hij steeg van plaats 1.313 op de wereldranglijst naar nu plek 1.094. „Ik had pech dat ik twee keer tegen Rincon moest, al had ik hem de eerste keer in Alkmaar bijna te pakken. Ik stond 6-5 in de derde set voor en bij 15-30 op zijn service kreeg ik dé kans om een forehand winner te slaan, maar die ging mis en daarna maakte hij het af.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dax Donders.© Foto Marcel Rob

Het toernooi in Hoorn is voor Donders een tussendoortje op weg naar weer internationale krachtmetingen vanaf eind juli. De top duizend is het doel. „Ik kom dichtbij en als dat gelukt is, ga ik met mijn trainer een nieuw plan maken. Over een paar jaar hoop ik de top-500 te bereiken. Natuurlijk ga ik voor het allerhoogste, maar dat is nu nog niet realistisch.”

Hij heeft een hoop wapens: Donders heeft een machtige versnelling met zowel zijn forehand als backhand in huis en is razendsnel. Maar nog iets te licht, weet hij. „Ik moet sterker worden, via krachttraining en ook gewoon veel eten om aan te komen. Ik hoef geen beul te zijn, dat zou ten koste van mijn snelheid kunnen gaan, maar ik weeg nu rond de 65 kilo en dat mag best richting de 70. Nu raakt af en toe mijn energie op, met meer body kan ik eind derde set nog hetzelfde niveau halen als tijdens de eerste punten.”

Kalk in schouder

Na diverse zware partijen op de ITF-toernooien had hij wat last van zijn schouder, waardoor hij gehinderd werd bij serveren en smashes. „Er zat wat kalk in, waarschijnlijk door overbelasting. Niks ernstigs, als ik het maar goed laat behandelen bij de fysio. Ik had er nu helemaal geen last meer van gelukkig.”

En dus gaat Donders komend weekeinde voor de titel op het Boekweit Olie tennistoernooi. De als eerste geplaatste Lodewijk Westrate kan hij verslaan, weet hij, want dat deed Donders twee weken terug op het toernooi in Den Haag. Dat een verjaardagsfeest er dan niet inzit, vindt hij geen probleem. ,,Mijn ouders zijn op vakantie, dus ik zit alleen thuis. Maar die verjaardag vier ik nog wel een keertje als ik niet hoef te tennissen.”

Vrijdagmiddag versloeg Donders in Hoorn Stijn Slump met 7-6 en 6-4. Hij treft in de halve finale Brian Bozemoj.

Woensdag 13 juli 2022

Dient de nieuwe Botic zich aan op het ’Boekweit’? Nationale subtop hoopt in Hoorn in voetsporen te treden van Nederlands beste tennisser

In 2016 schreef de toen 20-jarige Botic van de Zandschulp (rechts) het Boekweit Olie Tennis Toernooi op zijn naam door Tim van Terheijden te kloppen in de eindstrijd.© Archieffoto Theo Groot

Vincent Schot

Dinsdag 12 juli 2022 om 19:30

HOORN

De erelijst van het Boekweit Olie Tennis Toernooi telt veel grote namen. De meest recente winnaar van naam is Botic van de Zandschulp. Nederlands beste tennisser van dit moment was in 2016 nog te zien in Hoorn. Woensdag gaat de 43e editie van het toernooi van start.

Zes jaar geleden behoorde de toen twintigjarige Van de Zandschulp nog tot de nationale subtop, tot de groep spelers die zich via futures en zogeheten ranglijst toernooien een weg richting een profbestaan proberen te slaan. Op de gravelbanen van HLTV Juliana was Van de Zandschulp destijds als zesde geplaatst, maar ging hij dankzij een kiezelharde service als voornaamste wapen met de zege aan de haal door de als eerste geplaatste Tim van Terheijden te kloppen.

De nieuwe generatie subtoppers doet de komende dagen mee aan de 43e editie van het ’Boekweit’. Met vier sterren behoort het toernooi in Hoorn tot de zwaarste categorie ranglijst toernooien (alleen het NK heeft zes sterren) en daarmee is het ook één van de sterkst bezette én voor de spelers meest lucratieve toernooien. In Hoorn liggen er 900 punten voor de nationale ranglijst te wachten op de winnaar, 600 voor de nummer twee en 300 voor de nummers drie en vier en bedraagt de totale prijzenpot een kleine 15.000 euro.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Alec Deckers ging vorig jaar met de punten én het prijzengeld aan de haal.© Foto Boeweit Olie Tennis Toernooi

De laatste vier deelnemers aan het hoofdtoernooi verzekerden zich dinsdag van hun plek via het kwalificatietoernooi. In totaal telt het startveld, wat de organisatie middels wildcards altijd poogt nóg sterker te maken, zowel bij de mannen als bij de vrouwen 24 tennissers.

Toernooidirecteur Onno Noordegraaf is tevreden met het deelnemersveld dat woensdag écht begint aan het toernooi dat in 2019 bij de mannen werd gewonnen door Igor Sijsling, tegenwoordig de trainer van die andere Nederlandse tennissensatie: Tim van Rijthoven.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Guy den Heijer is tijdens de 43e editie van het toernooi als eerste geplaatst.© Foto Boeweit Olie Tennis Toernooi

,,Zowel bij de mannen als de vrouwen hebben we een goed en sterk veld’’, zegt Noordegraaf daags voor de eerste wedstrijden. ,,Bij de mannen staan alle negentien spelers die direct zijn toegelaten voor het hoofdtoernooi bij de eerste 55 van Nederland. Van deze spelers is Guy den Heijer met een achtste plaats op de nationale ranglijst als eerste geplaatst.’’

Bij de vrouwen is Quirine Lemoine met een zevende positie op de nationale ranking als hoogste ingeschaald van de direct geaccepteerde speelsters. De rest van de geplaatste speelsters staan allemaal in de top 68 van Nederland.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bij de vrouwen is Quirine Lemoine als hoogste ingeschaald tijdens het ’Boekweit’.© Archieffoto Martin de Haan

De finales van het 43e Boekweit Olie Tennis Toernooi vinden zondagmiddag plaats op het tennispark van HLTV Juliana aan De Blauwe Berg.